Skip links

Cum să începi un proiect de casă?

Vrei să pornești un proiect de casă și nu știi de unde să începi? Ai câteva idei și nu știi cum să le ordonezi? Îți voi  explica în cele ce urmează câțiva pași simpli de urmat pentru a-ți face o idee generală despre cum va arăta și cât va costa viitoarea ta casă. Primul pas este să întrunești familia și să întrebi pe fiecare ce-și dorește. Este bine ca fiecare membru să-și spună doleanțele pentru a nu exista nemulțumiri ulterioare. Eu am presupus că terenul deja l-ați cumpărat, că nu există constrângeri și că vă doriți o casă parter + etaj.

La parter ce să avem ? Un vestibul la intrare de aproximativ 5 mp, o bucătărie de 12-14 mp, livingul de 22-27 mp, un grup sanitar sau baie şi eventual un dormitor, sau un birou de 12 mp. La etaj trei dormitoare cu o suprafață de aproximativ 12-14 mp și cel puțin o baie de 5-8mp. Să-ți spun acum ce nu ai luat în calcul. În primul rând holurile, atât la parter cât şi la etaj, care vor avea în jur de 6-12 mp în funcție de dispunerea lor şi scara, care va avea în jur de 6-8 mp.

Dacă nu ai vedere în spațiu și nu iți poți imagina cât de mari sau mici sunt aceste suprafețe, poți lua o ruletă să măsori acasă apartamentul unde deja locuiești. Atenție, înălțimea unei camere la bloc este, de regulă, mai scundă decât ceea ce veți face la casă și pot apărea diferențe de percepție.

Pe lângă acestea să ai bine stabilit împreună cu proiectanții  unde va fi centrala termică, mașina de spălat rufe, unde vei parca mașina sau mașinile și modul de asigurare a utilităților. Par lucruri mărunte, dar nu ai vrea să-ți pui aceste întrebări când e casa gata.

Acum că am definit toate spațiile necesare și suprafețele lor haideți să facem o primă schiță. Pe o foaie de matematică ne alegem o scară convenabilă. Poți face 1 metru la 2 pătrățele, sau pentru acuratețe, 1 metru la 4 pătrățele.

Urmează calculul suprafețelor. Din cât ne-a dat mai adaugăm un 20%. Acești 20% reprezintă pereții. Suprafața pereților în plan. Spre exemplu, la un total de 157,5 metri utili desfășurați (adică pe toate nivelurile), vom avea 157,5+(157,5×20%)=189 metri construiți desfășurați. Alt termen cu care ar trebui să te familiarizezi, cel puțin până termini cu actele, este suprafața construită la sol. Aceasta reprezintă amprenta casei pe pământ, fără terase. Dacă vrei să-ți faci și o socoteală cât te va costa, înmulțești suprafața desfășurată cu 400 euro pe metru pătrat. În cazul exemplului nostru casa va avea un preț estimativ de 189mpx400euro/mp=75.600 euro. La gata. Dar nu uita că mai trebuie să o și mobilezi.

În acest moment poți spune că ai o idee materializată într-o schiță și că te duci cu lecția deja învățată la arhitect. Acesta va înțelege mai bine ceea ce iți dorești. Nu respinge din start propunerile acestuia. El va lua în considerare toți factorii care pot apărea ca și constrângeri în realizarea unui proiect, cum ar fi retragerile față de limitele proprietății, orientarea față de punctele cardinale, etc.

Accesează
Trage